Jan
19
2014
fb is the devil

No English translate for this post. Sorry.

Η παρακάτω ιστορία είναι πραγματική, μου συνέβη πριν από λίγους μήνες. Ποτέ δεν σκέφτηκα να την καταγράψω, μα ένας φίλος ανάρτησε πριν από λίγο το παρακάτω tweet κι έτσι μου έδωσε το ερέθισμα για αυτό το blog post.

Βρίσκομαι σε εορτή (όσο κι εάν οι - μη - θρησκευτικές μου αντιλήψεις δεν το επιτρέπουν, οι κοινωνικές μου αντιλήψεις το επιβάλλουν) και πίνω ήσυχος το ποτό μου. Ξαφνικά η κουβέντα κινείται γύρω από τους υπολογιστές, την πληροφορική και το internet. Λόγω ότι ήμουν εκτός ωραρίου εργασίας, αποφάσισα να μην ανοίξω το στόμα μου - είχα στην διάθεσή μου πατατάκια - κι αποφάσισα να παρακολουθήσω τους δύο μπαμπουίνους να μιλούν αναλυτικά, εκ βαθέων για όλα τα παραπάνω.

Ξαφνικά η κουβέντα φτάνει στο facebook. Ξεκινούν λοιπόν κι αραδιάζουν (δεν έχω προφιλ στο συγκεκριμένο ιστότοπο και δεν γνωρίζω το πως λειτουργεί) για το πως ανεβάζουν εικόνες, πως τις διαμοιράζονται, τι νέα αναρτούν και δημοσιεύουν κλπ κλπ κλπ. Εντελώς απρόσμενα (από το πουθενά που λένε και στο χωριό μου) οι κατά πάνω από 95% άνθρωποι γυρίζουν την κουβέντα στο ότι οι αμερικάνοι βρίσκονται πίσω από το facebook για να μας παρακολουθούν. Πιο συγκεκριμένα η CIA κι ότι το facebook αποτελεί μια βιτρίνα τους. Ότι η αμερικάνικη κυβέρνηση έχει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία και ξέρουν ανά πάσα στιγμή τι τρώμε, με ποια κοιμόμαστε κλπ κλπ κλπ. Δεν υπάρχει καθόλου ιδιωτικότητα ή ασφάλεια. Προφανώς δεν έχουν σε όλα άδικο … είναι πλέον γεγονός μετά τις δημοσιεύσεις σνόουντεν.

Ο φίλος μου (που δεν κράτησε το στόμα του κλειστό) τους υπέδειξε εμένα ως γνώστη των υπολογιστών και της πληροφορικής κι ότι θα έπρεπε να εκφράσω δημόσια την γνώμη μου. Υπενθύμιση, τόση ώρα απλά παρακολουθώ ήσυχος το show. Τους ενημερώνω, λοιπόν, ότι συμφωνώ μαζί τους απόλυτα (θέλω απλά να βγω από την κουβέντα) και τους προτείνω να διαγράψουν το προφίλ τους αμέσως. Με αυτό τον τρόπο η αμερικάνικη κυβέρνηση θα σταματήσει να τους παρακολουθεί και θα μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι.

Και κάπου εκεί, ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσά μας!

Με ενημέρωσαν ότι είναι στο facebook όχι επειδή το θέλουν, αλλά επειδή χρειάζεται για να μιλάνε με φίλους και συγγενής δωρεάν και οι φωτογραφίες που αναρτούν είναι ένας τρόπος για να δείξουν την κατάστασή τους με τους δικούς τους ανθρώπους. Αφού δεν έχω προφιλ - δεν ξέρω (λένε) να μην μιλάω και να προτείνω τέτοια πράγματα κι ότι δεν είναι ηλίθιοι! Επιμένουν δε, ότι άνθρωποι σαν κι εμένα θα πρέπει να σταματήσουν την αμερικάνικη κυβέρνηση από το να χρησιμοποιεί τα προσωπικά τους δεδομένα.

Επειδή είμαι οξύθυμος άνθρωπος, τους ανταπάντησα ότι στους όρους που έχουν ήδη αποδεχθεί, δηλώνουν νόμιμα ότι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ προσωπικά δεδομένα από την στιγμή που αναφέρουν ότι το facebook μπορεί να τα αξιοποιείσαι όπως θεωρεί καλύτερα. Κι από την στιγμή που ήδη έχουν αποδεχθεί τους όρους μιας αμερικάνικης εταιρείας, να δίνουν με δική τους αποδοχή, τα προσωπικά τους στοιχεία, τότε ΝΑΙ η CIA έχει δικαίωμα να έχει πρόσβαση σε αυτά, αφού δεν είναι αμερικανοί πολίτες.

Με ενημέρωσαν ότι τα φαντάζομαι όλα αυτά, τους ρώτησα εάν έχουν διαβάσει τους όρους, μου είπαν όχι φυσικά! Δεν συνέχισα την κουβέντα. Καληνύχτισα τους φίλους κι έφυγα αρκετά νωρίς για το σπίτι μου.

Τέτοια συμβάντα, θαρρώ, έχουν συμβεί στους περισσοτέρους από εσάς. Οι παππούδες μας ήξεραν ότι τίποτα στην ζωή δεν είναι τζάμπα. Οι γονείς μας κάτι είχαν ακούσει, τα παιδιά μας δεν ξέρουν τίποτα για αυτό. Οι όροι σε facebook & google δεν είναι απόλυτα ξεκάθαροι για τους απλούς ανθρώπους σας κι εμάς (κι εμένα), αλλά δηλώνουν ότι τα δεδομένα μας, μπορούν να αξιοποιηθούν από αυτούς. Αυτό και μόνο είναι αρκετά καθαρό για το τι σημαίνει κι εάν είναι προσωπικά μας ή απλά τους τα διαθέτουμε δωρεάν. Το προϊόν λοιπόν δεν είναι οι δωρεάν υπηρεσίες, αλλά εμείς οι ίδιοι, οι προτιμήσεις μας, οι φωτογραφίες μας.

Δεν πρόκειται να σας πω να διαγράψετε κανένα προφιλ, ούτε καν τι πρέπει να κάνετε. Αυτόβουλα θα επιλέξει ο καθένας για τον εαυτό του. Αλλά τουλάχιστον μην είστε/είμαστε αδαής.

btw το FBI έχει δικαιοδοσία μέσα στην αμερική, η CIA για έξω και η NSA για ζητήματα εθνικής σημασίας, οπότε εάν δεν είσαι αμερικανός μας ενδιαφέρει η CIA/NSA εάν είσαι αμερικανός το FBI/NSA. Γενικά μετά τον Μπους (γιό) κουμάντο κάνει η NSA.